ΟΙΚΟΣΕΛΙΔΑ ΝΕΑ Παλαιότερες εκδηλώσεις Έκθεση «Ηφαίστεια: η ζωή της Γης»

Ηφαίστεια: Η ζωή της Γης (21 Ιανουαρίου - 7 Φεβρουαρίου 2014)

 

Στην αίθουσα εκδηλώσεων «Πασχάλη Λ. Πασχαλίδη» και στο αίθριο του κτιρίου Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας στη Λευκωσία (Λεωφ. Λεμεσού και Αθαλάσσας 200) διοργανώνεται έκθεση με τίτλο "Ηφαίστεια: Η ζωή της Γης"

Διάρκεια Έκθεσης: 21 Ιανουαρίου 2014 – 7 Φεβρουαρίου 2014

Ώρες Λειτουργίας: Ανοικτή καθημερινά (και Σαββατοκυρίακα) από 09:00 μέχρι 13:00 και από 16:00 μέχρι 19:00

volcans

Η έκθεση διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου, σε συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, τη συμμετοχή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και με την στήριξη της TOTAL E&P Κύπρου.

Η έκθεση «Ηφαίστεια, η ζωή της Γης»,  παρουσιάζεται ταυτόχρονα στα ελληνικά και στα γαλλικά και έχει τρεις πτυχές:

  • μία διαδραστική έκθεση πλούσια σε εικόνες και πληροφορίες (που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Προαγωγής της Επιστημονικής, Τεχνικής και Βιομηχανικής Παιδείας της κεντρικής Γαλλίας) και που προτείνει διάφορους χειρισμούς και εμπειρίες.
  • γεωλογικούς χάρτες, λίθους και ορυκτά της Κύπρου (που διέθεσε το Τμήμα Γεωλογίας).
  • φωτογραφίες, χαρακτικά, ναπολιτάνικες ελαιογραφίες και παλιά βιβλία (που προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές).

Αυτή η έκθεση θέλει να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό την ενεργή ηφαιστειακή δράση, έτσι όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, καθώς και την ιστορία αυτής της επιστήμης που γεννήθηκε από τα δραματικά γεγονότα που προκάλεσαν οι μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις κατά τη διάρκεια της ιστορίας μας.

Η ενεργή ηφαιστειακή δράση παρουσιάζεται μέσα από μια σειρά εκπαιδευτικών πάνελ από επαγγελματίες γεωλόγους, ψηφιακά έγγραφα και πίνακες πειραματισμού που τίθενται στη διάθεση των επισκεπτών. Όλα αυτά επιτρέπουν την καλύτερη κατανόηση του συνόλου των ηφαιστειακών φαινομένων: τη θέση τους στο Σύμπαν, την προέλευσή τους και τις θέσεις τους στην επιφάνεια του πλανήτη μας, τους κινδύνους τους, αλλά και τα οφέλη τους, τις αλληλεπιδράσεις τους με τους ανθρώπους και την πρόληψή τους.

Θα γίνει αναφορά στην ιστορία και την ανάπτυξη της ηφαιστειολογίας, με κείμενα, χαρακτικά και πρωτότυπα έργα ζωγραφικής που σημάδεψαν την εποχή τους, και ιδιαίτερα με την έκθεση Campi Phlegrei, ένα σημαντικό έργο που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από τον Sir William Hamilton, Πρέσβη του Βασιλείου της Αγγλίας στη Νάπολι της Ιταλίας, και που θεωρείται από πολλούς ως ο πρώτος "Ηφαιστειολόγος".

Τέλος, η έκθεση συμπληρώνεται από χάρτες, λίθους και ορυκτά που εκπροσωπούν τη γεωλογία της Κύπρου.


Η έκθεση θα ολοκληρωθεί με 4 διαλέξεις:


1. «Ηφαίστεια: εκρήξεις, κλιματικές επιπτώσεις, θερμά σημεία (hot-spots) και στήλες καπνού», στην αγγλική γλώσσα που δίνεται από τον ηφαιστειολόγο Jacques-Marie Bardintzeff, καθηγητή των πανεπιστημίων Cergy-Pontoise και Paris-Sud Orsay.

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στις 19:00, Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Αγλαντζιά (Lecture room 010, Building 7)


2. «Τα Ηφαίστεια και οι Άνθρωποι», στην αγγλική γλώσσα που δίνεται από τον ηφαιστειολόγο Jacques-Marie Bardintzeff, καθηγητή των πανεπιστημίων Cergy-Pontoise και Paris-Sud Orsay.

 Τρίτη 28 Ιανουαρίου στις 19:00, Αίθουσα εκδηλώσεων «Πασχάλη Λ. Πασχαλίδη» κτιρίου Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας στη Λευκωσία (Λεωφ. Λεμεσού και Αθαλάσσας 200)

 

3. «Από τα μεγάλα ηφαίστεια ξηράς στα υποθαλάσσια ηφαίστεια: η ηφαιστειακή προέλευση της νήσου Κύπρος», στα γαλλικά και στα αγγλικά, από τον Dr Michel Morisseau, γεωλόγο και επιμελητή της έκθεσης.

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου στις 19:00, Αίθουσα εκδηλώσεων «Πασχάλη Λ. Πασχαλίδη» κτιρίου Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας στη Λευκωσία (Λεωφ. Λεμεσού και Αθαλάσσας 200)

 

4. «Προέλευση και εξέλιξη της Ηφαιστειολογίας μέσα στους αιώνες», στα γαλλικά και στα αγγλικά, από τον Dr Michel Morisseau, γεωλόγο και επιμελητή της έκθεσης.

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στις 19:00, Αίθουσα εκδηλώσεων «Πασχάλη Λ. Πασχαλίδη» κτιρίου Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας στη Λευκωσία (Λεωφ. Λεμεσού και Αθαλάσσας 200)

 

 

 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
July 2018
M T W T F S S
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
No events
ΧΟΡΗΓΟΙ
Διαφήμιση
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ
Έχουμε 36 επισκέπτες συνδεδεμένους
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 89835